Sint Lucas Andreas Ziekenhuis gestart met scannen van implantaten in OK-complex

 

Deze week is er in het OK-complex gestart met het scannen van het verbruik van implantaten bij orthopedische ingrepen. Het scannen zorgt ervoor dat een implantaat direct gekoppeld wordt aan een patiënt, wat bijdraagt aan de patiëntveiligheid. Ook biedt deze manier van werken meer inzicht in voorraadbeheer, waarmee een kostenbesparing gerealiseerd kan worden. Het scannen wordt de komende weken geëvalueerd en op basis daarvan uitgerold bij andere specialismen op de OK.

Begin dit jaar is de bedrijfseenheid OKC gestart met het LEAN/SIX SIGMA project ‘Voorraadbeheer OK’, omdat er intern geen representatief beeld was van de waarde van de interne voorraden. Er was soms sprake van een overschot en een hoge voorraadwaarde (van meer dan 1 miljoen euro). Aan de andere kant bleken er producten te worden weggegooid omdat de vervaldatum was verstreken.

Een belangrijk instrument dat de OK hiervoor heeft ingezet is de registratie van OK-producten in een logistiek bestand met behulp van een gele sticker met een unieke barcodering. Hierdoor is direct duidelijk wat de vervaldatum is, hoeveel er op voorraad is en wat het beste moment is om te bestellen. Dit alles zonder in te boeten aan de kwaliteit van de patiëntenzorg. Want door het scannen van de barcode wordt in één handeling de patiënt gekoppeld aan het implantaat.

Verder wordt er gewerkt aan het verlagen van de aanwezige OK-voorraad, worden er samen met de afdeling Inkoop gewerkt aan betere contractafspraken met leveranciers en worden de goederenprocessen binnen de OK beter gestroomlijnd.

Resultaten

De derving van OK-producten voor het specialisme Orthopedie is aanmerkelijk afgenomen.
Er is inzicht in de waarde van de voorraden die de OK op de plank heeft liggen.
De OKC kreeg hierbij veel hulp van de afdeling ICT, anders was het niet mogelijk geweest om het project ‘Voorraadbeheer OK’ zo snel te realiseren.

SLAZ gebruikt het VVS