Radboudumc

Radboudumc optimaliseert haar OK goederenlogistiek

De strategie van het Radboudumc is voorop lopen in, of een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. Dat is onder andere de reden geweest dat een aantal jaar geleden CoperniCare is gevraagd een softwareoplossing te ontwikkelen voor het optimaliseren van de goederenlogistiek en voorraadbeheer binnen het OK complex, voor Radiologie en Cardiologie.

Van handmatig naar automatisch

Zoals in veel andere ziekenhuizen werden in het Radboudumc alle registraties, verbruik en voorraden van steriele medische artikelen handmatig bijgehouden en verwerkt. Zeer arbeidsintensieve processen, waarin bovendien de kans op menselijke fouten groot was. Door de ontwikkeling en implementatie van het CoperniCare Voorraad Volgsysteem (VVS) behoort dat nu tot de verleden tijd.

Patiëntveiligheid en efficiency omhoog

Door de invoering van het CoperniCare VVS wordt vanaf ontvangst tot en met verbruik in de OK en implantatie in de patiënt alle medische artikelen 100% geregistreerd. Tevens is exact bekend, tot op item niveau, hoeveel artikelen op voorraad zijn en op welke locatie, kast en lade deze artikelen zich bevinden. Plus dat precies bekend is bij welke operatie en in welke patiënt, welk medisch artikel is toegepast. Met één druk op de knop wordt een recall uitgevoerd. Dat scheelt heel erg veel tijd en energie van medewerkers.

Kosten omlaag

Naast dat de patiëntveiligheid en de efficiency van processen en medewerkers aanzienlijk is verbeterd, worden er bovendien enorme kosten bespaart. De financiële balans kon worden versterkt met miljoenen Euro’s. De verspilling van medische artikelen door expiratie van de houdbaarheidsdatum is teruggebracht naar een absoluut minimum. De voorraden zijn aanzienlijk lager en goederenstroom is geoptimaliseerd. Hierdoor wordt er jaarlijks honderdduizenden Euro’s bespaard ten opzichte van hoe het vroeger was.