“Beste ICT project in de zorg”

 

Jaarlijks organiseert Computable het prestigieuze Computable Awards event. Deze awards worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden.

De winnaars worden bepaald door een onafhankelijke jury en de lezers van Computable.

Genomineerd voor “beste ICT project in de zorg”.

Alrijne met CoperniCare zijn genomineerd voor het “beste ICT project in de zorg”. Het Alrijne project “Veilige zorg door innovatieve logistiek” is van de 41 aanmeldingen nu geselecteerd tot de top 10 kanshebbers.

Logistieke innovatie op de OK

Alrijne Ziekenhuis is de fusieorganisatie van het Diaconessenhuis Leiden en het Rijnland Ziekenhuis te Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. Onderdeel van het strategische beleidsplan is de zorgprestaties op een hoog niveau houden, innoveren en tegelijkertijd de kosten beheersbaar houden.
Eén van deze innovatieve projecten, gestart medio 2015, is het “verhogen van de patiëntveiligheid en het optimaliseren van de goederenstromen en voorraadbeheer op het OK-complex”. Op basis van het CoperniCare VVS (Voorraad Volgsysteem) is het nu mogelijk op de OK het verbruik van alle steriele medische hulpmiddelen en instrumenten te scannen en hebben we een 100% uniforme registratie en traceerbaarheid.

Enorme kostenbesparingen

Het is Alrijne mogelijk geworden alle verspilling (derving door expiratie van de houdbaarheidsdatum) tot een uiterst minimum terug te brengen, tonnen per jaar aan kosten te besparen op de voorraad, zowel eigendom als in consignatie.

Patiëntveiligheid verbeterd conform eisen IGZ

Tegelijkertijd is door de volledige registratie en traceerbaarheid van steriel medische hulpmiddelen de patiëntveiligheid aanzienlijk verbeterd. Met één druk op de knop wordt nu een recall uitgevoerd, weten wij precies bij welke patiënt welke artikelen en implantaten zijn gebruikt en waar en hoeveel recall-artikelen er nog op de plank liggen. Voorheen werd alles handmatig bijgehouden en uitgezocht. Nu scheelt het heel veel stress en menskracht. Tijd en aandacht die weer teruggegeven wordt aan daadwerkelijke patiëntenzorg.

Vervolgprojecten

Door het grote succes op de OK’s is er besloten het project verder uit te rollen naar de afdelingen cardiologie, radiologie en medische microbiologie.

» Jury Computable Awards beoordeelt zorgprojecten